De Geboorte

De geboorte van je kind is waarschijnlijk een van de krachtigste processen die je ooit in je leven gaat meemaken. Wij begeleiden jou zo dat je met vertrouwen de geboorte in kan gaan.

‘Giving birth is like having sex for the first time.
Your experience depends on with who you are, what place you’re at
and in what position you’re in’

Plaats van de bevalling

Tijdens onze afspraken bespreken wij uitgebreid met jou wat jouw voorkeursplek is voor de geboorte. In Nederland kun je kiezen uit thuis, geboortecentrum en een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Het is belangrijk om bewust na te denken over de plaats van bevalling omdat je een plek moet kiezen die voor jou het veiligst aanvoelt. Als jij je veilig voelt, zal de bevalling hierdoor beter verlopen. Voor de een betekent dit thuis in je eigen omgeving waar de regie bij jezelf blijft, voor de ander is dit in het ziekenhuis waar snel toegang is tot alle klinische zorg.

Houdingen

De meeste vrouwen bevallen op hun rug in bed. Maar wist je dat de meeste vrouwen deze houding niet zelf kiezen? En ook helemaal niet zo comfortabel en effectief is?
Vaak doet op je rug liggen meer pijn, is de bloedvoorziening naar je baby niet optimaal en de ruimte in je bekken ook niet. Bizar toch?

Daarom onderzoeken wij al in de zwangerschap wat jouw ideeën hierbij zijn en stimuleren we jou om tijdens de geboorte op zoek te gaan naar een positie die voor jou het prettigste voelt. 

Onze verloskundigen hebben allemaal ruime ervaring bij het begeleiden van badbevallingen en bevallingen in allerlei posities. Maak je liever gebruik van een baarkruk? Al onze verloskundigen hebben deze standaard bij zich, zonder extra kosten voor jou. 

Badbevalling

De badbevalling is hot! Letterlijk & figuurlijk. En wij snappen waarom. Het warme omhullende water heeft namelijk een pijnstillend effect tijdens het opvangen van de weeën. Het heeft een groot aantal voordelen voor jouw bevalling om (een deel) in bad te zijn. Zo ervaren vrouwen meer controle, minder pijn en zien wij als verloskundige dat het oxytocine verhogend werkt (hét bevalhormoon). Ook maakt het warme water jouw weefsel week en soepel wat de kans op uitscheuren kan verminderen. Baby's die in het water geboren worden komen relaxter ter wereld. Zij maken een zachte overgang van het vruchtwater, naar het badwater en vervolgens naar het boven water zijn.
Al onze verloskundigen hebben ruime ervaring bij het begeleiden van badbevallingen. In bad bevallen kan zowel thuis als in een geboortecentrum of poliklinische setting.

Een geboorteplan

Een geboorte is nooit hetzelfde. Iedereen heeft een unieke ervaring. Om de kans op een positieve ervaring zo groot mogelijk te maken schrijf je een geboorteplan. Onrealistisch? Nee totaal niet!

Wij hebben de ervaring, dat als je opschrijft wat je eerste keuzes zijn, hoe je benaderd wilt worden en hoe je wilt omgaan met onverwachte situaties, jij veel meer in je kracht staat en beter voorbereid bent. Ook weet jouw partner wat voor jou belangrijk is, en wij ook. Win-win!

Maak jouw geboorteplan

Bellen met je verloskundige

Vaak krijgen wij de vraag wanneer je moet bellen als de bevalling begonnen is. Dat is natuurlijk een hele goede vraag, maar ook een lastige om te beantwoorden. Je bevalling kan namelijk op meerdere manieren beginnen en iedereen kan op een ander moment behoefte hebben aan contact met de verloskundige. En dit is oké!
Ons advies is:

Bel wanneer jij die behoefte voelt om te bellen.

Er zijn natuurlijk richtlijnen om een beetje helder te krijgen of de bevalling daadwerkelijk écht begonnen is. Maar dit is niet zwart/wit. Vanaf 37 weken vinden wij het in elk geval fijn als je belt indien:

- Je voor het eerst gaat bevallen en de weeën komen een uur lang elke 4 minuten komen en langer duren dan 60 seconden;
- Als je al een keer bevallen bent en de weeën komen een uur lang elke 5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden;
- Als je vliezen breken, kijk altijd eerst of het vruchtwater een bepaalde kleur heeft;
- Als je vaginaal bloedverlies hebt wat meer is dan de hoeveelheid van een menstruatie;
- Als je twijfelt of de bevalling is begonnen of er zorgen zijn.

Aanmelden als cliënt

Gefeliciteerd je bent zwanger! Wil je eerst komen kennismaken? Of direct je eerste afspraak plannen?

Aanmelden

Workshops & Events

In onze studio hosten we verschillende events voor jou. Om te verdiepen, vertragen en verbinden.

Meer informatie