Alles over je kraamtijd

We zien dat vrouwen zich vooral voorbereiden op de bevalling. Dit wordt als het moment gezien dat alles weer ‘normaal’ wordt, maar dit is het moment waarop je nieuwe leven gaat beginnen.

Hoe lang duurt de kraamtijd

De kraamperiode begint vanaf het moment dat je bevallen bent van je kindje tot aan 6 weken na de geboorte. Het is een overgangsperiode naar een leven als gezin of de uitbreiding van je gezin. We noemen het daarom ook het '4e trimester' omdat je het nog mag zien als onderdeel van jouw zwangerschap. Wat je moet weten over de kraamperiode: 


Herstel je van de bevalling

Iedere bevalling heeft hersteltijd nodig. Bij een korte bevalling kun je nog enkele dagen naweeën ervaren, na een lange bevalling heb je langer de tijd nodig om je energie aan te vullen. Bij een medische ingreep moet je lichaam herstellen, maar ook mentaal moet je daarvan bijkomen. 

Het kan ook zijn dat je op papier een goede bevalling hebt, maar je merkt dat  het ontzettend veel indruk heeft gemaakt, dat is volkomen normaal. Je hebt een geweldige lichamelijke prestatie geleverd dat het startsein is van een grote verandering in je leven.

Je kunt je niet op alles wat je tegen kunt komen in je kraamtijd voorbereiden. Wat je wel kunt doen is onze kraamtijd checklist doornemen.

Je baby leren kennen

Dit is de tijd dat je jouw kindje pas echt leert kennen. Je hebt je misschien een voorstelling gemaakt van hoe het zou zijn, maar je kunt het pas echt weten als je het ervaart. Deze periode staat in het teken van het voeden van je kindje. Indien je flesvoeding geeft, leer je het ritme van je kindje kennen. Maar als je borstvoeding geeft ben je daarnaast ook bezig met het managen van je energie.

Voor een goede hechting is het van belang dat jij en je kindje veel tijd met elkaar doorbrengen. Veel huid-op-huid heeft een positieve werking op de hartslag en temperatuur van jouw kindje, waardoor het minder stress ervaart, minder huilt en dieper slaapt. Maak tijd voor deze heerlijke momentjes.

Je relatie krijgt een extra lading  

Als je in een relatie bent terwijl je baby wordt geboren zul je merken dat ook de relatie verandert. De aandacht die je voor elkaar had, geven jullie nu samen aan je kindje. Je partner kan voelen dat hij/zij niet zoveel kan doen, terwijl jij veel werk levert en hem/haar er juist graag bij hebt om te ondersteunen.

De eerste weken zal je baby om de 3-4 uur voedingen vragen, ook ‘s nachts. Je nachtrust wordt flink onderbroken en dat zorgt voor een slaaptekort wat een uitdaging kan zijn binnen je relatie.

De eerste 40 dagen

Wist je dat het in andere culturen gebruikelijk is voor de nieuwe moeder om de eerste 40 dagen complete rust te hebben voor herstel? Haar omgeving zorgt voor haar,
kookt voor haar en neemt alle verantwoordelijkheden van haar weg zodat zij de ruimte krijgt om de overgang te maken van haar zwangerschap naar het moederschap. 

Lees meer over de eerste 40 dagen in de Chinese cultuur in het boek 'De eerste 40 dagen' van Heng Ou.

Wanneer mag je weer sporten na je bevalling? 

We raden je aan om 6 weken te wachten met sporten na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Dit is een minimum. Als je zelf merkt dat je langer de tijd nodig hebt is dit helemaal in orde.

Zou je graag weer willen beginnen, dan hebben we verschillende opties. Bekijk hieronder het hele aanbod. 

Kraamtijd checklist

Workshops

Team Jade

Esseline

Verloskundige. Ze heeft een enorme passie voor alles wat met mindfulness, meditatie en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Daarnaast weet ze ontzettend veel over een gezonde leefstijl, duurzaamheid en voeding. Voor zowel jou als je baby!

Iris

Verloskundige & Anticonceptie-specialist. Waar Iris geniet van mooie verdiepende gesprekken op het spreekuur, doet ze bij een geboorte het liefst zo min mogelijk. Kijken, observeren, aanmoedigen, en alleen medisch handelen als het nodig is. Iris begeleid jou verder in het kiezen van de juiste anticonceptie en plaatst bij ons ook spiralen.

Team Ceder

Merel

Verloskundige & Anticonceptie-specialist.
Merel kent de ware kunst van iemand op z'n gemakt stellen. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor en neemt ook een goede dosis humor mee op de afspraken.
Merel host onze New Life Circle events en geeft jou een glimp van je baby tijdens de pretecho’s.

Sarah

Verloskundige & Versiekundige. Als enige geboren Rotterdammer is zij opgeleid in Amsterdam. Sarah is de rust zelve. Haar kalmte en geduld is haar superkracht! Naast gepassioneerd verloskundige is zij ook versiekundige. Ligt je baby in stuitligging? Op holistische & kundige wijze weet zij babies te draaien naar hoofdligging.

Marit

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Elena

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Team Rose

Perineum package: Voor een optimaal herstel van je ruptuur of episiotomie.

Ga naar de shop

Plan een kennismaking

Wil je eerst vrijblijvend komen kennismaken? Dat kan! We plannen een gesprek bij jouw verloskundige die jou alles verteld over onze praktijk en werkwijze.

Plan een afspraak

Plan je intake & eerste echo

Wil je direct aanmelden? Dan plannen we een intakegesprek en een eerste vroege echo. Vul het inschrijfformulier in zodat weeen afspraak met je kunnen inplannen.

Direct inschrijven