Alles over jouw trimesters

Iedere vrouw ervaart de zwangerschap anders. Je kunt zelfs als persoon iedere zwangerschap een andere ervaring hebben. Ook de beleving van ieder trimester is anders. Het zou natuurlijk fijn zijn als we je nu een omschrijving kunnen geven van wat je in ieder trimester precies kunt verwachten, maar dat is bijna onmogelijk. Jouw ervaring is van zóveel factoren afhankelijk. Dit is wat we vooral zien in de praktijk:

Wat gebeurt er in het eerste trimester?

Het eerste trimester is van de eerste week t/m 16 weken.

Het aantal weken van je zwangerschap wordt in het begin berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en later bijgesteld met een echo.
Het eerste trimester is voor veel vrouwen het zwaarst. Het is de start van een grote verandering in je leven dus je hoofd draait overuren terwijl je lijf een heel mens aan het maken is. Wist je dat in het eerste trimester de basis van het lichaam en alle belangrijkste organen worden aangelegd. In de overige trimesters hoeft het lichaam van je baby alleen nog maar te groeien. Je lichaam heeft veel energie nodig om deze prestatie te leveren, dat maakt dat je vermoeider bent en je kunt je op delen van de dag of de gehele dag misselijk voelen. Echt gezond gaan eten is dan vaak ook lastig in deze fase van de zwangerschap, terwijl je juist nu daar mogelijk de meeste motivatie ooit voor hebt. Daarbij komt ook het mentale stuk van het voorstellen van hoe je leven gaat veranderen. We zien dat veel zwangeren er alles aan doen om hun zwangerschap geheim te houden. Terwijl je eigenlijk steun nodig hebt van je omgeving nu je zo weinig energie hebt. Blijdschap van de dankbaarheid voor de zwangerschap kan zich afwisselen met onzekerheid, want je voelt je kindje die eerste weken nog niet en je kunt je nog moeilijk een voorstelling maken van wat er in je lichaam gebeurt. 

Wat gebeurt er in het tweede trimester? 

Het tweede trimester is van 17 weken t/m 28 weken van je zwangerschap. 

In het tweede trimester komt er meer helderheid, als er donkere wolken waren dan beginnen ze langzaam op te lossen. Je merkt dat je meer energie krijgt en bij de meeste zwangeren is dit het moment dat de misselijkheid tot een eind komt. Dat lucht op! 

Het voelt ook ontzettend gezellig in je buik want vanaf gemiddeld 16 weken voel je je kindje bewegen in je buik. Dit is het trimester waarin de organen van je kindje worden gecheckt in de 20 weken echo en dan ben je al op de helft van je zwangerschap aangekomen. Veel zwangeren durven dan vooruit te kijken en beginnen met de voorbereiding op de bevalling en de kraamperiode en er wordt nog even een babymoon gepland om nog te genieten van de tijd samen of een verbouwing of verhuizing om ruimte te maken voor de baby.Wat gebeurt er in het derde trimester?

Het derde trimester is van 29 weken t/m 42 weken.
Het derde trimester gaat alles trager. Je lichaam wordt zwaarder, je draagt 2 tot 15 kg meer gewicht mee dan voor je zwangerschap. Het is alsof je iedere dag en watermeloen meedraagt overal waar je naartoe gaat. Je bent nog een sprintje aan het trekken voor je verlof begint want je wilt natuurlijk wel alles netjes achterlaten voor je collega’s. Als je dan bij de 34 weken aangekomen bent begrijp je meteen waarom het waardevol is om dan al met verlof te gaan i.p.v. met 36 weken. Je lijf en hoofd staan op standje baby. Het is nu de bedoeling dat jouw wereld een stukje kleiner wordt zodat jij kunt rusten en kunt je kunt gaan concentreren op de grootste prestatie van je leven: de geboorte van je kindje.Wat gebeurt er in het vierde trimester?

Is er een nòg een trimester? Ja, het vierde trimester is van de eerste dag van je postpartum periode t/m week 12.

We zien de bevalling als deadline, maar daarna begint het pas. Het vierde trimester gaat over de overgang van je zwangerschap naar het moederschap. Je gaat je kindje beter leren kennen, hier ligt de basis van de hechting, je hebt tijd nodig om de bevalling te verwerken (ook als deze heel goed is gegaan) en je lijf heeft weken tot maanden nodig om te herstellen. In sommige culturen zijn de eerste 40 dagen na de bevalling heilig. In deze zes weken hebben vrouwen heel veel bedrust, worden ze verzorgd door de vrouwen in hun omgeving en eten ze warme, voedende gerechten die het herstel bevorderen. Hier kun je meer over lezen in het boek De eerste veertig dagen.

New Life Circle Events

We hebben vier events ontwikkeld die jou ondersteunen in ieder trimester van je zwangerschap. Elk trimester kom je bij elkaar met andere zwangeren die zich in hetzelfde trimester bevinden. Het is een hele veilige setting, om samen te delen, te ervaren en te verdiepen. 

Moet je meer rust nemen? Voel je voldoende verbinding met de baby die groeit in je buik? Spelen er belemmerende gedachten over je aankomende rol als moeder of zie je juist op tegen de bevalling? 

Door specifieke oefeningen te doen onderzoeken we wat bij jou speelt en wat meer aandacht nodig heeft. En dit is juist nu zo nodig in ons drukke stadsbestaan waar je alle ballen hoog moet houden. Het is een anker in je zwangerschap die je even doet laten vertragen en stilstaan bij dit prachtige proces.

Onze trimester events

Team Jade

Esseline

Verloskundige. Ze heeft een enorme passie voor alles wat met mindfulness, meditatie en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Daarnaast weet ze ontzettend veel over een gezonde leefstijl, duurzaamheid en voeding. Voor zowel jou als je baby!

Iris

Verloskundige & Anticonceptie-specialist. Waar Iris geniet van mooie verdiepende gesprekken op het spreekuur, doet ze bij een geboorte het liefst zo min mogelijk. Kijken, observeren, aanmoedigen, en alleen medisch handelen als het nodig is. Iris begeleid jou verder in het kiezen van de juiste anticonceptie en plaatst bij ons ook spiralen.

Team Ceder

Merel

Verloskundige & Anticonceptie-specialist.
Merel kent de ware kunst van iemand op z'n gemakt stellen. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor en neemt ook een goede dosis humor mee op de afspraken.
Merel host onze New Life Circle events en geeft jou een glimp van je baby tijdens de pretecho’s.

Sarah

Verloskundige & Versiekundige. Als enige geboren Rotterdammer is zij opgeleid in Amsterdam. Sarah is de rust zelve. Haar kalmte en geduld is haar superkracht! Naast gepassioneerd verloskundige is zij ook versiekundige. Ligt je baby in stuitligging? Op holistische & kundige wijze weet zij babies te draaien naar hoofdligging.

Marit

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Elena

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Team Rose