Hormonen & Balans

Wist je dat je cyclus te verdelen is in 4 verschillende fases. Hoe ga jij op dit moment door je cyclus? Is het één grote verrassing wanneer je menstruatie begint? Of houd je de dagen bij. Zie jij nu nog twee fases in je cyclus: menstruatie en niet-menstruerend. Zie je jouw menstruatie als een belemmering van je dagelijkse leven? Lees dan verder, want er is meer te ontdekken over jouw cyclus.

Welke fases heeft mijn menstruatiecyclus?

Je menstruatiecyclus is onder te verdelen in 4 fases: je menstruatie, de folliculaire fase, je ovulatie en de luteale fase. Iedere fase heeft zo zijn eigen superkrachten en valkuilen. Je cyclus wordt ook wel vergeleken met de vier seizoenen:

Winter: Je menstruatie (3-7 dagen)

Hoe voel jij je op het moment dat je menstruatie begint? Ben je blij dat je PMS over is? Is er een opluchting dat je niet zwanger bent of is het juist een teleurstelling? Of ben je in paniek want je weet dat je een aantal dagen van krampen en flink bloedverlies tegemoet gaat, net in de week dat je die belangrijke presentatie op je werk hebt? Op de dag dat je ongesteld wordt, begint ‘de winter’ van je cyclus. Je menstruatie kan tussen de 3 en 7 dagen duren.

In deze fase storten de hormonen oestrogeen en progesteron naar hun laagste niveau een dag of twee voor je menstruatie begint. Dit kan zich uiten in een diepe vermoeidheid, emotioneel en angstig, je merkt dat er een spanning wordt opgevoerd in je lichaam en geest. De niet-bevruchte eicel wordt losgelaten, je verliest bloed samen met wat baarmoederslijmvlies.  

In deze fase is het al snel zichtbaar waar je grenzen liggen. Merk je dat je jezelf door je werk heen moet ploeteren, heb je ruzie in je relatie of merk je dat je kinderen op al je knoppen drukken, dan is dit een teken dat je over je grens bent gegaan.

In deze fase heb je het nodig dat je het jezelf wat gemakkelijker gaat maken en hoe je dat doet is voor iedereen anders. Plan bijvoorbeeld minder belangrijke afspraken in deze fase. Geef je omgeving aan dat je wat minder goed de confrontatie aan kan gaan. En onderneem een activiteit met je kinderen die jou minder energie kost totdat tegen het einde van deze fase je oestrogeen weer gaat stijgen en je je opmerkelijk beter voelt.

Lente: Folliculaire fase (3-7 dagen)

Een week na je menstruatie begint de folliculaire fase. De folliculaire fase duurt ongeveer 3 tot 7 dagen. In deze fase geeft het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) het signaal aan je eierstokken dat er een nieuwe eicel, een follikel, mag gaan rijpen, dit zorgt ook voor de aanmaak van meer oestrogeen.

Je zware humeur verdwijnt als sneeuw voor de zon. De lente is aangebroken en je krijgt weer interesse in de wereld om je heen. Je hebt meer energie, meer zelfvertrouwen en je voelt je mentaal sterker.

Dit is nog steeds een overgangsfase. Deed je het in je winter rustiger aan, ga dan niet meteen van nul naar honderd in een dag. Onderzoek welke activiteiten je het beste kunt doen in deze fase, kun  je in deze fase bijvoorbeeld het beste je afspraken plannen of heb je de concentratie om uren te werken aan dat ene voorstel of die grote presentatie.

Zomer: Ovulatie

Jij piekt mee met je oestrogeen en dat is in jouw zomer het allerhoogst. Je ovulatie duurt tussen de 3 en 4 dagen. LH, het luteïniserend hormoon neemt toe, dit heeft de follikel nodig om tot de eisprong te komen. Daarnaast heb je ook een toename van testosteron. Deze drie zorgen voor een hormooncocktail met heel veel plezier.

Dit zijn de dagen dat je het vruchtbaarst bent en dat kun je merken: Je hebt meer energie, je huid straalt, je bent communicatief en sociaal op je sterkst en je libido neemt toe. Dit werkt door in je relaties, op je werk en in je gezin.

Je voelt je super woman en kunt de hele wereld aan!

Herfst: Luteale fase

De luteale fase duurt tussen de 10 - 14 dagen. Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, legt de eicel de weg af naar de baarmoeder en heeft het een dag om bevrucht te worden. Oestrogeen neemt nog een klein beetje toe, maar progesteron stijgt sneller.

De eerste dagen kun je je nog energiek voelen, maar hoe dichter je bij de winter komt hoe regenachtiger je humeur. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, migraine, krampen en andere PMS klachten.

Is de eicel niet bevrucht dan dalen de oestrogeen en progesteron weer en begint de cyclus weer opnieuw. Je kunt je gaan voorbereiden op je winter.

Meebewegen met je menstruatiecyclus

Als jij je cyclus nog nooit op deze manier hebt beleefd, dan kan het zijn dat je gedurende de seizoenen doordendert. We zien in de praktijk dat vrouwen die zich niet bewust zijn van het verschil in energie in iedere fase frustratie ervaren in hun herfst en winter. Op werk lukt het niet goed, sporten gaat niet, je bent niet vooruit te branden. Het is een teken dat je volledig tegen je eigen cyclus in gaat en dat kost veel energie.

Door je meer bewust te zijn van het verschil in energie en de kwaliteiten van je cyclus hebben we een workshop en kun je persoonlijk advies krijgen in een cyclusgesprek door een van onze verloskundige.

Events

        

Team Jade

Esseline

Verloskundige. Ze heeft een enorme passie voor alles wat met mindfulness, meditatie en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Daarnaast weet ze ontzettend veel over een gezonde leefstijl, duurzaamheid en voeding. Voor zowel jou als je baby!

Iris

Verloskundige & Anticonceptie-specialist. Waar Iris geniet van mooie verdiepende gesprekken op het spreekuur, doet ze bij een geboorte het liefst zo min mogelijk. Kijken, observeren, aanmoedigen, en alleen medisch handelen als het nodig is. Iris begeleid jou verder in het kiezen van de juiste anticonceptie en plaatst bij ons ook spiralen.

Team Ceder

Merel

Verloskundige & Anticonceptie-specialist.
Merel kent de ware kunst van iemand op z'n gemakt stellen. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor en neemt ook een goede dosis humor mee op de afspraken.
Merel host onze New Life Circle events en geeft jou een glimp van je baby tijdens de pretecho’s.

Sarah

Verloskundige & Versiekundige. Als enige geboren Rotterdammer is zij opgeleid in Amsterdam. Sarah is de rust zelve. Haar kalmte en geduld is haar superkracht! Naast gepassioneerd verloskundige is zij ook versiekundige. Ligt je baby in stuitligging? Op holistische & kundige wijze weet zij babies te draaien naar hoofdligging.

Marit

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Elena

Verloskundige & Hypnotherapeut.
Naast een bevlogen en kundige verloskundige is Marit onze in-house hypnotherapeut. Zij weet op een hele fijne manier jou te helpen met het creëren van een gezonde levenstijl, het verminderen van angst en stress en zelfs pijn bij de bevalling. Marit is ook een vast onderdeel van de 'New Life Circle' events en voert ook pretecho's uit. In januari wordt team Rose versterkt door Elena Vlugt.

Team Rose

Laat jouw hormonen je niet meer tegenhouden maar leer met de flow van je hormonen te leven.

Ga naar de shop

Anticonceptie consult

Wil jij informatie over alle vormen van anticonceptie of wil je weten welke hormoon-vrije methodes er zijn?

Plan een afspraak

Anticonceptie plaatsen

Wil jij jouw anticonceptie methode veranderen in een spiraal of implanon? Dan kan je deze bij ons laten plaatsen.

Plan een afspraak